over Erna van Lith

Mijn naam is Erna van Lith. Ik ben geboren in Berlicum in 1961.

Portretten fascineren mij; ik wil mijn modellen het liefst met de toeschouwer laten communiceren, face-to-face. Tijdens het maken van portretten is voor mij het mooiste moment wanneer een tekening gaat terugkijken.

Ieder portret toont een eigen persoonlijkheid. In een gezicht ligt veel besloten van wie je bent, hoe je de wereld in kijkt, bij welke familie je hoort, op wie je het meest lijkt.

Ik heb voor mijn gevoel “altijd” getekend.

Al op jonge leeftijd werd mijn talent ontdekt en leerde ik om wat mijn ogen zagen zo getrouw mogelijk op papier te laten ontstaan. Mijn voorliefde ging daarbij altijd al uit naar de mensen om mij heen.

Vanuit die aangeboren belangstelling ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren in Nijmegen; ik rondde mijn studie af in 1986. Tijdens de opleiding leerde ik vooral te kijken, Vrijwel iedereen kan zien maar voor een kunstenaar is goed kunnen kijken misschien wel de meest belangrijke vaardigheid.

In de jaren na mijn studie heb ik mij technisch verder bekwaamd door bij verschillende docenten lessen en workshops te volgen. Dat doe ik nog steeds. Het is bijzonder inspirerend om op die manier andere nieuwe technieken, gezichtspunten en ideeën op te doen.

Het was de bezielende leiding van kunstenaar Henk Groenendaal, bij wie ik tot en met 2016 lessen had, die mij het vertrouwen en de gedrevenheid gaven om meer naar buiten te treden.

Tegenwoordig maak ik zowel geschilderde portretten in olieverf als tekeningen met potlood en inkt.

Voor het maken van een goed portret zijn techniek, vaardigheid en oefening zeker belangrijk. Maar de beste portretten ontstaan vaak door er juist niet teveel bij na te denken en puur te reageren op wat je ziet en voelt. Dan komt er eigenheid, karakter en emotie in een gezicht en ontstaat er een bijzonder schilderij.